Різдвяне Послання Бердянського Архіпастиря

Різдвяне Послання

Високопреосвященнійшого Єфрема,

архієпископа Бердянського і Приморського

боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам

Бердянської єпархії  Української Православної Церкви

 «Посетил ны есть свыше Спас наш, Восток востоков, и сущии

во тьме и сени обретохом истину, ибо от Девы родися Господь.»

(Світилен Празника)

Возлюблені у Христі, боголюбиві пастирі, іноки та інокині, дорогі брати і сестри — вірні чада нашої Богом хранимої  Бердянської єпархії!

     Від щирого серця, сповненого тихої радості, вітаю вас зі святом Різдва Христового та Новоліттям!

    У цю Різдвяну ніч знову земля оголошується ангельським гімном: «Слава во вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління», світ осяяний неземним сяйвом Віфлеємської зірки, і всі ми покликані прославити найбільшу подію людської історії — Народження по плоті Бога і Спасителя нашого. Святе Письмо і Святе Передання єдиним голосом нагадують нам, що причиною Боговтілення стала нескінченна любов Творця до Його творіння. «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Ів. 3: 16), — сказано в Євангелії від Іоанна. «Любов робить мене богом, а Тебе, Боже, Людиною!» — пояснює нам слово Спасителя святитель Николай Сербський.

     Чудо Різдва — в Немовляті, Якого тримає в Своїх обіймах Діва Марія: Бог і людина з’єдналися. В цій великій події ми пізнаємо Бога, як ніколи раніше не знали Його, пізнаємо людину такою, якою ніколи не змогли б собі уявити. «Днесь Бог на землю прииде, и человек на Небеса взыде», — чуємо ми в одній зі святкових стихир. За багато століть подія Боговтілення і Різдва Христового від Діви Марії булла відкрита пророкам Божим так явно, якби вони були її очевидцями. Пророк Ісаїя провіщає: «Ось Діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвеш ім’я Йому: Еммануїл» (Іс. 7, 14), а пророк  Михей передрікав місце народження Богонемовляти: «І ти, Віфлеєме-Єфрате, хоч малий ти у тисячах Юди, із тебе Мені вийде Той, що буде Владика в Ізраїлі, і віддавна постання початку, від днів вічних »(Мих. 5, 2). Маючи таке одкровення, пророки жили вірою в Прийдешнього Спасителя, як ми віруємо в Того, Котрий  Прийшов.

   Різдво Христове є також ласкою  Божого Провидіння до падшої людини. Воно було пророчене ще першим людям в раю: «І сказав Господь Бог змієві: … Я покладу ворожнечу між тобою й між жінкою, між насінням твоїм і між Сім’ям її; Він буде вражати тебе в голову, а ти будеш жалити Його в п’яту»(Бут. 3, 14-15). Народжений Христос вразив диявола на Хресті і явив прощення і милість роду людському.

   Одне з найбільших благ, принесених Христом Спасителем на землю, — це мир. Мир з Богом, мир з ближнімитамир з совістю, який людина знаходить в таїнстві Покаяння і в постійній праці над собою — в подоланні самолюбства, в прощення образ і припинення сварок, в приборканні гніву й роздратування, в позбавленні від гріховних звичок і вигнанні з серця та розуму суєтних помислів. Примножуючи мир в душі і творячи мир навколо — в своїй родині, серед близьких і сусідів, на роботі, в особистому та суспільному житті, людина сходить на незвичайну духовну висоту. «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться» (Мф. 5: 9), — свідчить про таких людей Сам Господь.

   Сьогодні в нашому неспокійному світі, де часто панують страх і біль, несправедливість, насильство і ненависть до інших, свято Різдва Христового приходить до нас як радісний промінь розради, як сяйво миру і веселості. Воно підкреслює і нагадує нам, що Бог не просто присутній в нашому світі, але що Його Єдинородний Син стає досконалою людиною, тим самим показуючи нам велич Божого милосердя і Свою любов до нас. «Я б збожеволів від несправедливості цього світу, якщо б не знав, що останнє слово залишиться за Богом», — говорив преподобний ПаїсійСвятогорець. У цьому вся суть Різдва Христового: Бог прийшов на землю, щоб здобути перемогу над злом, яке, наче павутиня, обплутало занепалий світ.

     Протягом усієї своєї історії християнство йде тернистим шляхом. Гоніння нечестивих імператорів в перші століття християнської ери, філософські віяння, єресі, богоборчі режими, розколи, — все це було направлене на те, щоб приглушити в свідомості людей пам’ять про Бога. Але Правда Божа непереможна. За Своєю невимовною милістю Господь продовжує дарувати нам Свою Божественну любов, поєднуючи в Собі небесний і земний світ. Можливості цієї любові безмежні. Вона здатна пом’якшити навіть самі злі серця, примирити ворогів, перемогти всю підступність диявола і привести всіх до миру і злагоди. Відтепер і назавжди нехай ніхто не впадає у відчай в боротьбі з мінливістю земного буття, бо з нами Бог! Господь, що прийшов в цей світ, зробив для нас все, що міг, віддав нам все — всього Себе і життя Своє. У порівнянні з такою Жертвою що можемо дати Йому ми? Будь-який наш вчинок, дар, підношення будуть мізерно малими. Але це не означає, що не варто намагатися. Наскільки можливо, кожен з нас покликаний внести свою лепту, віддячити Господу, принести Йому наші малі дари, як і волхви свого часу зробили це, поклавши до ніг ладан, золото і смирну. І ми — в міру сил і кожний на своєму терені — приносимо Господеві наші вміння, таланти, досягнення. Минулий рік був для всіх нас роком багатьох справ і турбот, але при погляді на них неминуче в наших серцях народжується щира подяка Богові, Промислителю нашому, Який творить все для нашої користі і веде до спасіння.

     В це світле, сповнене миру та спокою, свято Різдва Христового відкриймо наші серця для Народженого Владики світу. Найдорожчим подарунком Йому Хай буде наше серце. Ось Він лежить як Немовля, слабкий і беззахисний, але в оточеннніянголів, захоплених і здивованих Боговтіленням Творця, зігрітий любов’ю Його Божественної Матері. Нехай в ці світлі Різдвяні дні в усіх куточках землі запанує мир і тиша, вщухне ворожнеча і злоба, щоб на всіх мовах рід людський достойно оспівував з небесними силами радісно: «Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління» (Лк . 2:14).

    Ще раз, вітаючи всіх вас, дорогі мої, з Різдвом Христовим, бажаю благодатної допомоги Богонемовляти Христа, зміцнення духовних і тілесних сил, світлої радості, миру і благоденства. Бажаю всім нам стати ближче до Бога, а значить, ближче один одному.

З РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ ТА НОВОЛІТТЯМ!

Христос Рождається – Славімо Його!

Смиренний, ЄФРЕМ,

Божою милістю архієпископ Бердянський та  Приморський

РІЗДВО ХРИСТОВЕ,

2018/19 рр.