Різдвяне Послання Бердянського Архіпастиря

Різдвяне Послання

Високопреосвященнійшого Єфрема,

архієпископа Бердянського і Приморського

боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам

Бердянської єпархії  Української Православної Церкви

 

Нині приймає Віфлеєм Того,

Хто сидить вічно з Отцем;

 нині ангели Младенця народженого як Бога прославляють:

слава в вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління.

(Стихира Свята Різдва Христового, глас 6)

Возлюблені у Господі, боголюбиві пастирі, всечесне чернецтво та всі вірні чада нашої Богом благословенної Бердянської єпархії!

Від щирого серця вітаю всіх вас зі всесвітлим святом Різдва Господа і Бога і Спаса нашого Іісуса Христа від Приснодіви Марії!

Знову і знову разом з усім всесвітом ми святкуємо, прославляючи найважливіший момент людської історії — пришестя у світ Боголюдини. «І Слово стало плоттю і перебувало між нами, повне благодаті та правди» (Ін.1,14).

В убогому і скромному Віфлеємському вертепі Бог Слово прийшов в наш грішний світ. Серед людей, які перебувають у темряві і покрові смертній, смиренно з’явилася втілена Любов Божа і Своїм приходом назавжди змінила весь світ.

Історія спасіння роду людського розпочалася ще задовго до Боговтілення. Перші люди, наші прабатьки Адам і Єва, вкусивши заборонений плід, впали в гордості, возвеличивши свою волю вище волі Творця і тим самим втратили вічне блаженство і перебування з Богом. Всі нащадки Адама і Єви були приречені на вічне віддалення від Творця. Але Бог, Який є Сама Любов, не міг і не хотів залишити вінець Свого творіння в погибелі. «Через це Бог на землю зійшов, щоб нас на небеса піднести». Господь Сам стає людиною, щоб Своїм втіленням врятувати людство і Своїм смиренням осоромити гордість князя світу цього. У тиші нічній і безмовній, в хліву, зігрітому диханням звірів, народилась Боголюдина, щоб стати рівним нам. Він народився, щоб ми обожились і стали причасниками вічного життя — така віра Церкви і такий зміст приходу Христа Спасителя в наш світ і в наше життя. Отець/Вчитель Церкви святитель Григорій Неокесарійський говорить нам про Різдво Христове так: «Рай відкритий розбійникові, прокльони перетворені в благословення, всі гріхи знищено, лукавство вигнано, істина прийшла, посіяні чисті норови/звичаї, чесноти пересаджені на землю, ангели увійшли в спілкування з людьми, і люди отримали дерзновіння говорити з ангелами. Навіщо і чому це відбулося? Тому що Бог прийшов у світ і тому що люди піднесені на небо!».

Цей таємничий сенс одного з найсвітліших і найрадісніших днів церковного року не повинен затьмарюватись в суєті передсвяткової підготовки і торжестві самого свята. За зовнішнім блиском, веселощами і радістю дуже важливо не забути про дар, який приніс на землю Спаситель світу, і постаратися бути гідними цього дару. Вслухаємося в чудові слова преподобного Єфрема Сирина, що виразно відкривають нам сенс святкування Різдва Христового: «Ця ніч належить Незлобивому, тому хай кожен відкладе лють і суворість; належить Смиренному — хай кожен приборкає свою гордість і смирить свою зарозумілість. Нині засяяв день милості, тож хай ніхто не переслідує помстою нанесеної йому образи; настав день радості, хай не буде ж ніхто виною печалі і скорботи для іншого».

Ми живемо в той час, про який Спаситель сказав: «І через ріст беззаконня, у більшості людей охолоне любов» (Мф. 24,12). Як в ту Різдвяну ніч людство розділило звістку про Народження Царя і Бога, так і сьогодні: одні, ведені Ангелами і Віфлеємською зіркою, прихиливши свої коліна і серця, оспівують хвалу Рожденному Господу і Спасителю нашому і приносять Йому свої дари; інші, через незнання, не приймають Його в своє житло; а інші, у гніві, шукають Його смерті. І сьогодні, як і тоді, Христос Бог в одних знаходить Свою славу і благовоління, інші не хочуть знати Його, а є і такі, які своїми гріхами виганяють Христа зі свого життя. Сьогодні православний світ переживає складні часи, бо брехня знову намагається видати себе за Правду, але ми знаємо: Господь осміяний бути не може. Господь не залишить Своїх чад. З особливою силою звучать сьогодні слова Спасителя: «Я з вами повсякденно аж до кінця віку» (Мф. 28,20). Ці слова подають надію, засновану на твердому переконанні, що в час спокус в цьому житті, Господь не залишить нас без Своєї допомоги. Як і в усі часи, Церква Бога Живого знаходиться в своїй огорожі, як «стовп і опора правди» (1 Тим. 3,15), живе з Христом і славить Його.

За будь-яких обставин, в будь-яких умовах життя, які б важкі вони не були, головне для нас з вами — це творити і відроджувати наші душі, зберігати віру отців, віру православну, бо вона веде нас до Царства Божого і правди Його. А решта — благополуччя в різних сферах земного життя — додасться нам, як сповіщає про те святий євангеліст Матфей (Мф. 6,33).

Проводжаючи рік, що минає, подякуємо Господу за всі Його благодіяння до нас. Рубіж року є приводом до осмислення прожитого нами часу, духовної перевірки свого життя, виправлення допущених помилок. Виконуючи волю Божу, ми намагалися нести в мир світло і свідчити про істину, підтримували немічних, допомагали нужденним. Ці та інші справи нам належить продовжити в майбутньому році, пам’ятаючи, що «Царство Небесне здобувається силою, і ті, хто докладають зусилля, досягнуть його» (Мф. 11,12). Уповаємо і маємо надію, що і в Новому році благості Божої «Господь силу людям Своїм дасть, Господь благословить людей Своїх миром» (Пс.28,11). Євангельська Істина хай буде для нас життєвим дороговказом, як для древніх волхвів Віфлеємська зірка стала одкровенням і духовним маяком, назавжди преобразивши їх життя. І якщо ми будемо духовно йти шляхом Христовим вслід Віфлеємської зірки, ми знайдемо благе і мирне життя на землі і в свій час — вічний мир у Його Небесному Царстві. Хай на цьому шляху спасіння зміцнить нас Серцевидець Господь.

Возлюблені мої, заспіваймо ж хвалу народженому Христу в серцях наших, будемо славити Його добрим життям, служити Йому справами своїми.

Хай благодать Народженого від Діви Марії Господа і Спасителя нашого Іісуса Христа буде з усіма вами!

Христос Рождається — Славімо Його!

 

Різдво Христове                                                                                                             Смиренний + Єфрем,

2019/2020 року Божого,                                                                                                             з ласки Божої

м. Бердянськ                                                                            архієпископ Бердянський і Приморський